24 Şubat 2013 Pazar

Badem Yağı (Almond Oil)


Badem pek çok potansiyel sağlık yararına sahip doyurucu bir besindir.  Bu lezzetli ağaç fıstıklarından gelen yağ, cilt ve saç bakımında doğal bir madde olarak yaygın olarak kullanılır, ancak az sayıda insan sağlığınız için de iyi olabileceğini fark eder. Bu makalede badem yağının sağlığınıza nasıl fayda sağlayacağı ve çok amaçlı, toksik olmayan güzellik bakımı olarak nasıl kullanılabileceği anlatılmaktadır. İyi okumalar dileriz. 

Badem Yağı (almond oil)

Badem Yağı
Badem , daha yaygın olarak badem ağacı olarak bilinen Prunus dulcis ağacının yenilebilir tohumlarıdır . Bademler genellikle fındık olarak adlandırılsa da, aslında şeftaliye benzeyen badem meyvesinin merkezinde bulunan tohumlardır.

Badem bütün olarak tüketilebilir, un haline getirilebilir ve hatta süt ürünü olarak sütün içine konulabilir. Yağ açısından çok zengindirler, bu da onları mükemmel bir yağ kaynağı yapar. Tatlı bademler tipik olarak yenir ve yiyecek, yağ ve kozmetik yapmak için kullanılır. Bu arada, acı bademlerin tıbbi özellikleri olduğuna inanılmaktadır, ancak uygun şekilde işlenmedikleri takdirde toksik olabilirler. Dahası, yaygın olarak mevcut değiller.

Badem Yağı Nasıl Elde  Edilir ? 


Hasattan sonra bademler soyulur ve yağlarını çıkarmak için farklı yöntemler kullanılmadan önce kurutulur. Rafine badem yağı, yüksek sıcaklıkta işleme ve kimyasallar kullanılarak bademlerden elde edilir. Bu yöntem, ham badem yağında bulunan besinlerin birçoğu yüksek ısı veya kimyasal işlemler sırasında tahrip olduğundan, yağın besin değerini olumsuz yönde etkilemektedir.
Bu yöntem daha az besleyici bir yağ ile sonuçlanırken, rafine edilmiş badem yağı çok daha yüksek sıcaklıklara dayanabilir ve rafine edilmemiş tipten daha ucuzdur ve bu da tüketiciler için daha uygun maliyetli bir seçenek haline gelir. Rafine edilmemiş badem yağı, ham bademleri yüksek ısı veya kimyasal madde kullanmadan bastırarak yapılır.
Bu düşük ısı işlemi badem yağının besin içeriğinin çoğunu muhafaza etmesine yardımcı olur ve bu sayede rafine edilmemiş badem yağı, mutfak kullanımları için daha iyi bir seçimdir.


Badem yağının faydaları

Kuru ve çatlak ciltleri çok olumlu etkiler ve pürüzlerini giderir. Ayrıca saç besleyici olup, saç dökülmesini önler. Kabızlık giderici özelliği sahiptir. Kaşları yanan/küsen ya da bir şekilde dökülmüş kişilerin periyodik olarak kaşlarına badem yağı sürmesi çok başarılı sonuçlar verir. Özellikle karın, bel, basen ve kalça kısmında oluşan cilt çatlaklarının giderilmesinde, besleyici, onarıcı, koruyucu, yumuşatıcı ve nemlendirici olarak cilt bakımında badem yağı kullanılmaktadır,
Haricen, yumuşatıcı, yara tedavi edici, yanıkları iyileştirici ve saçları gürleştirici olarak faydalanılıyor.
Ayrıca badem yağı saçları güçlendirdiği için saça da uygulanabilen yağdır. Kırık oluşumunu engelleyici, besleyici, koruyucu ve nemlendirici olarak saç bakımında kullanılmaktadır. Özellikle karın, bel, basen ve kalça kısmında oluşan cilt çatlaklarının giderilmesinde, besleyici, onarıcı, koruyucu, yumuşatıcı ve nemlendirici olarak cilt bakımında badem yağı kullanılmaktadır. Kaşları yanan ya da bir şekilde dökülmüş kişilerin periyodik olarak kaşlarına badem yağı sürmesi çok başarılı sonuçlar verir.
badem yağı nasıl kullanılır

kirpik bakımında badem yağı

Badem yağı haricen uygulandığında, saç, sakal ve bıyıkların daha gür ve sağlıklı olmasını sağlar. Göz kapaklarındaki alerjik durumlarda, göz kapağını ve çevresini nemlendirip kurumasını engellemesiyle de başka bir güzelliği olan bitkisel yağdır.
Mineral katkısı yüksek, cildin ve saçların E vitamini gereksinimini karşılayan çok yararlı bir yağdır. Özellikle saçlar için, badem yağı bir mucizedir. Saç güçlendirici, kırık oluşumunu engelleyici, besleyici, koruyucu ve nemlendirici olarak saç bakımında kullanılmaktadır.

saç bakımında bakımında badem yağı

Badem yağını banyo yaptıkdan sonra elinize biraz sürüp nemli saç uçlarınıza yaymanız, bir çok saç kreminden ve jöleden daha etkili bir sonuç verecektir ve kurumuş saç uçlarınız oldukça canlı görünecektir. Aynı zamanda badem yağını tek başına saç diplerinize sürebilir, bir yada ki saat beklettikten sonra saçınızı yıkayabilirsiniz saçlarınız için oldukça faydalı bir bakım olacaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder